Mała kuchnia z oknem to duże wyzwanie, zwłaszcza dla osoby, która nie ma doświadczenia w aranżacji wnętrz. Nie oznacza to jednak, że mała kuchnia z oknem nie może być funkcjonalna, ergonomiczna i estetyczna. Jeśli planujesz zmianę aranżacji kuchni lub wykończenie małej kuchni w nowym mieszkaniu, z przyjemnością podpowiemy Ci jak to zrobić, aby jak najlepiej wykorzystać każdy centymetr kwadratowy.
Okno w kuchni znacząco wpływa na ustawność pomieszczenia i de facto, determinuje układ zabudowy meblowej, której z oczywistych przyczyn nie możemy „pociągnąć” w dowolnym kierunku. Nie oznacza to jednak, że ściana pod oknem nie może być wykorzystana i zagospodarowana w funkcjonalny sposób. Do wyboru mamy kilka opcji:
• umieszczenie od oknem blatu roboczego albo zlewu
W tym przypadku warto, żeby blat tworzył integralną całość z parapetem i stanowił jego naturalne przedłużenie. Dodatkowo należy zadbać o odpowiednią szerokość parapetu, jeśli będzie wynosiła ona minimum 40 centymetrów parapet będzie mógł służyć jako półka na kwiaty, zioła, książki kucharskie lub dekoracje. Pod względem estetycznym bardzo dobrze sprawdza się wykonanie parapetu i blatu z tego samego lub też podobnego materiału. Materiał powinien być podporny na szkodliwe oddziaływanie wilgoci i wody oraz uszkodzenia mechaniczne.
• umieszczenie pod oknem stołu
Przestrzeń pod oknem można wykorzystać stawiając tam stół lub ladę, przy której można zjeść posiłek. Takie rozwiązanie jest możliwe pod warunkiem, że parapet umieszczono na wysokości co najmniej 75 cm. W przypadku bardzo małej kuchni można się nawet pokusić o rezygnację z parapetu, zwłaszcza jeśli znajdowałby się on na nieoptymalnej wysokości względem stołu czy blatu. W ten sposób zyskamy dodatkową przestrzeń, której ergonomia przełoży się na komfort użytkowania kuchni.
• umieszczenie pod oknem zabudowy meblowej i sprzętu AGD
Przestrzeń pod oknem możemy z powodzeniem wykorzystać pod zabudowę meblową i instalację sprzętu AGD. Warto przy tym pamiętać o zasadzie trójkąta roboczego, która zwiększa ergonomię i umożliwia komfortową pracę w małej kuchni nawet w kilka osób.
Podczas planowania wyposażenia kuchni przyjmuje się ogólną zasadę trójkąta roboczego. Zasada ta ma za zadanie zwiększyć funkcjonalność i zapewnić ergonomię pracy w kuchni, niezależnie od jej rozmiaru i układu. Na czym polega?
Zgodnie z zasadą trójkąta roboczego przyjmuje się, że najważniejsze urządzenia kuchenne, takie jak zlew, lodówka oraz kuchenka powinny być umiejscowione na wierzchołkach trójkątna narysowanego w odniesieniu do rzutu pomieszczenia. Należy przy tym pamiętać, że łączna długość ramion trójkąta powinna posiadać maksymalną szerokość 7 metrów. To zalecenie odnoszące się w szczególności od dużych kuchni, w których zbytni rozstaw urządzeń może wpływać niekorzystnie na ergonomię pomieszczenia.
Mała kuchnia z oknem może być bardzo funkcjonalnym i eleganckim pomieszczeniem. O ile, o jej walorach wizualnych decydują fronty kuchenne oraz dodatki, o tyle funkcjonalność kuchni zależy od jej układu. Dlaczego akurat trójkąt?
Wystarczy odtworzyć nasze codzienne czynności wykonywane podczas przygotowywania posiłków. Najpierw przynosimy zakupy. Produkty rozkładamy na blacie, następnie wkładamy je do lodówki oraz zamrażarki. Jeśli od razu po rozpakowaniu zakupów przystępujemy do gotowania, produkty spożywcze wkładamy do zlewu, skąd następnie trafiają na deskę do krojenia albo od razu do garnka. Sąsiedztwo lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki ma zatem ogromne znaczenie dla wygody przygotowywania posiłków.
Kuchnia jednorzędowa to najczęstsza forma zabudowy małej kuchni. Sprawia ona najwięcej problemów, ponieważ może powodować ograniczenia blatu roboczego. W takich pomieszczeniach trzeba uważać, żeby lodówka nie znalazła się zbyt blisko kuchenki, a zlew zbyt daleko. Dobrym rozwiązaniem w przypadku kuchni jednorzędowej jest zastąpienie tradycyjnej kuchenki z palnikami płytą indukcyjną lub gazem pod szkłem. Wówczas kuchenka może posłużyć jako dodatkowy blat roboczy.